Yerel medyaya sahip çıkılmalı destek verilmelidir
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, ülkemizi etkisi altına alan korona virüsünün yerel medyayı olumsuz olarak etkilendiğini belirterek TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yerel medyanın önemini ve sorunlarını dile getiren Yokuş, yerel medyaya sahip gereken desteklerin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Dünyayı etkisi altına alınan koronavirüs salgınının, yerel medyayı da çok kötü etkilediğini belirten İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, yerel medyanın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları dile getiren Yokuş, yerel medyaya sahip çıkalması gerektiğini söyledi. Yokuş, şu ifadelere yer verdi:
“Yerel medya, yerel düzeyde demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi için vazgeçilmez bir kurumdur. Dünyada demokrasisi gelişmiş pek çok ülkede yerel basın, en az yaygın basın kadar gelişmiş konumdadır. Türkiye´de yerel basının halkla bütünleştiği ve en etkin olduğu Milli Mücadele döneminde Atatürk, yerel basını "Fazilet Adaları" olarak tanımlamıştır. Bilindiği gibi yerel gazeteler Milli Mücadele döneminde hem kurtuluş hareketinin öncüsü, hem de Anadolu´nun düşman işgali karşısında gösterdiği Milli direnişin sesi olmuştu.
Yerel medya günümüzde de bölgelerimizin ve yörelerimizin can damarıdır. Bölge halkının gören gözü, işiten kulağıdır.Yerel medya, toplumsal, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişimleri kendi bölgesindeki vatandaşlara aktarır. Bir nevi yöre halkının ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal özelliklerini yansıtan bir aynadır. Yerel medya bulunduğu bölgelere göre bireylerin sorunlarını çözmelerine yardımcı olur.
Bireyler arasındaki ilişkilerin olumlu yönde gelişmesini sağlar. Buanlamda yerel medyayı toplumsal kaynaşma aracı olarak da görmeliyiz. Bununla birlikte, yerel medyamız yerel düzeydeki kamuoyunun oluşmasına katkıda bulunur.Aynı zamanda dayerel yönetimleri bir ölçüde denetleyerek, eleştirerek kamu görevi yapmaktadır.hepinizin bildiği gibi, bir bölgenin tanıtımı veya o bölgenin sorunları ilk olarak yerel medyada gündeme gelir. Ardından ulusal medyada konu olur.Böylece yerel problemlerin, ülkenin merkez yönetimine ulaşmasında önemli bir işleve sahiptir.
Yerel medyaher geçen gün zor durumda ve zor şartlar altında yayın hayatlarını sürdürüyorlar. Başta ekonomik zorluklar, nitelikli personel temini ve teknoloji sorunları olmak üzere pek çok sorunla uğraşmaktadır.
Yerel medya güçlü bir ekonomik yapıya sahip olmadığından ne yazık ki işlevini tam anlamıyla yerine getiremiyor.Sürekli gelişen teknoloji, basın ve medya da kullanılan teknolojiyi de değiştirmektedir. Ekonomik yetersizlikler yüzünden yerel basın kuruluşları yeni teknolojilere ya hiç ulaşamıyor ya da sınırlı bir şekilde ulaşıyor.Teknoloji kullanımı, basın sektörü açısından önemli bir faktördür. Zamana karşı savaşan basın işletmeleri, en yeni teknolojileri kullanmak zorundadır.
Tüm dünyayı saran Korona virüsle ilgili ülkemizin de çeşitli tedbirlere başvurması ile her sektörde olduğu gibi Yerel medya işletmelerini de olumsuz olarak etkilemiştir. Yerel medyanın güçlenebilmesi için öncelikli olarak finansman sorununun çözülmesi gerekmektedir.”
YEREL MEDYAYA SAĞLANMASI GEREKEN DESTEKLER
Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri (en az 5 işçi çalıştıranlar) KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir. Resmi kurumlara olan ödemeler (SGK ve Maliye gibi) en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 10’a düşürülmelidir. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedellerinin de bir süre alınmamalıdır. TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve dövizle değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalıdır. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşmanın sağlanmalıdır.
Medya sektörünün sahip ve emekçileri aynı geminin içindedir. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar.
Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir. Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli uygun şartlarda kredi desteği sağlanmalıdır.
Toplumu yakından ilgilendiren belediye meclis ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyuruları resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayınlanmalıdır.Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayınlatılmalıdır.Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılmalıdır.Yerel Medyanın dijital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır.Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmesi önlenmeli ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.
Bilindiği gibiyerel medyanın büyük bir kısmı imkansızlıklar içinde fedakarca hizmet vermektedir. Yıllarca yerel medyanın desteklenmesi ve özgürce yayın yapabilmesinin önündeki engeller bir türlü kaldırılmamıştır.
YEREL MEDYA BÖLGE HALKIN SESİ DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZİDİR
İyi Parti Genel Başkanımız Merak Akşener’de yerel basın ve medyanın önemi şu sözleriyle ifade etmiştir. “Yerel basının önemini çok iyi bilirim. Yerel Medya, Basın İlan Kurumu başta olmak üzere birçok sorunu olmasına rağmen vatandaşların haber alma hakkına sahip çıkıyor. Birçok zorluk yaşıyor. Buna rağmen bilgilendirme, vatandaşın haber alma hakkı açısından yıllardır en önemli görevi yapıyor.”
Korona virüs salgını sonrası artık dünyada ve ülkemizde hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır. Bu nedenle yerel medyamıza hak ettiği değeri ve itibarı verme zamanı gelmiştir.
Yerel basına gereklidesteği verdiğimiz takdir de, basın emekçileri de işlerine güvenle devam edecektir.Basın yayın kuruluşlarına verilecek olan bu destekler ile yerel medyada oluşacak işsizlik sorununun da önüne geçmiş olacağız. Yerel medyamızı desteklediğimiz müddetçe bölgeyle yakınlaşabilir, bölgenin ve halkın sorunlarına çözüm olabiliriz. Yerel medya ve basın demokrasinin temeli, halkın sesi ve bilgi kaynağıdır. Şunu unutmamamız gerekir;Demokrasiye giden yol yerel birimlerden geçer. Yerel birimlerde oluşan demokrasi bilinci, ülke demokrasisine hayat verir. Bu nedenle yerel medyamıza sahip çıkmalı ve desteklemeliyiz."