"Yerel basın can çekişiyor"
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, koronavirüs salgını nedeniyle hem özel hem de Basın İlan Kurumu ilanlarının neredeyse sıfırlandığını belirterek, iktidarın ekonomik destek paketinde yerel basına yönelik herhangi bir tedbirin alınmamasını eleştirdi. Bulut, 'Zaten zor durumda olan yerel basın kendi kaderine terk edildi. Yerel basına yönelik acil bir düzenlemeye ihtiyaç var' dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, koronavirüs salgınından etkilenen yerel basının ekonomik olarak can çekiştiğini bildirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle hem özel hem de Basın İlan Kurumu ilanlarının neredeyse sıfırlandığını belirten Bulut, “Halkın sesi, gözü ve kulağı durumundaki yerel basının demokrasi mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.
VARLIK-YOKLUK MÜCADELESİ
Yayın hayatını resmi ilan gelirleri ile devam ettirmeye çalışan yerel basının, ekonomik sorunlara karşı varlık-yokluk mücadelesi verdiğinin altını çizen Bulut, var olan sorunların üzerine bir de koronavirüs salgınının eklendiğini bildirdi. Basın çalışanlarının koronavirüsten en çok etkilenen kesimlerden biri olduğunu kaydeden Bulut, “Yerel basın uzun süreden beri ekonomik kriz ortamında farklı sıkıntılar içerisinde var olma mücadelesi veriyordu. Kimi gazete sayfa sayısını düşürürken kimi gazete de çalışan sayısını azaltmıştı. Zor şartlarda halkın haber alma hakkı için mücadele eden yerel basın şimdilerde can çekişiyor. İktidar, kamuoyunun bilgilenmesi için görev yapan yerel basının sorunlarını görmezden geliyor. Ekonomik destek paketinde yerel basını kurtarmaya yönelik dişe dokunur tek bir madde yok. Gazeteler ve halkın haber alma hakkı korunmalıdır ” dedi.
YEREL BASININ TALEPLERİ KARŞILANMALI
Yerel basının ayakta kalmak için bütün imkanlarını zorladığını ve bu mücadelesinde yalnız bırakıldığını kaydeden Bulut, kimi gazetenin çalışanlarına maaş ödeyemediğini, kimi gazetenin de yayın hayatına son vermeye hazırlandığını belirtti. Yerel basına yönelik acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, yasal düzenlemelere TBMM çatısı altında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildiren CHP’li Bulut, yerel basının 12 maddeden oluşan haklı taleplerinin süratle karşılanmasını istedi.
İŞTE O TALEPLER
Bulut, yerel medyanın taleplerini ise şöyle sıraladı:
“1. Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir.
2. Resmî kurumlara olan ödemeler en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir.
3. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir.
4. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedelleri de bir süre alınmamalıdır.
5. TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalıdır.
6. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşma sağlanmalıdır.
7. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar. Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir. Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.
8. Toplumu yakından ilgilendiren belediye meclis ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyuruları resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayımlanmalıdır.
9. Toplumsal mesaj içeren kamu duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayımlatılmalıdır.
10. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılmalıdır.
11. Yerel medyanın dijital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır.
12. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.”