Gürer'in "çiğ süt" sorusuna Bakanlık'tan "çiğ" yanıt!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına, geçen yıl 25 kuruş olan çiğ süt prim desteğinin, yerel seçimlerden sonra 10 kuruşa düşürülmesinin gerekçesini sordu. Bakanlıktan gelen yanıtta, prim desteklerinin 'piyasa koşullarına göre ayarlandığı' belirtildi.

Gürer ise “Süt üretiminde girdi maliyetleri sürekli artarken nasıl bir piyasa koşulu oluşmuş da 25 kuruşa çıkartılan süt prim desteği 5 ay sonra yeniden 10 kuruşa düşürülmüştür” diyerek, prim desteğinin düşürülmesine tepkisini dile getirdi.  Bakan virüs sonrası yaptığı açıklamada 10 krş.  desteğe 5 krş. ilave destek açıklamıştı.

25 KURUŞLUK DESTEK NEDEN 10 KURUŞA DÜŞÜRÜLDÜ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, geçtiğimiz yıl 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılan çiğ süt prim desteğinin, 1 Mayıs 2019’da yeniden 10 kuruşa düşürülmesinin nedeninin açıklanmasını istedi.  Gürer, “Süt prim desteğinin artırılması, yem girdi mâliyelerinin azaltılması, süt üretiminin sürdürülebilirliği için çalışma yapılması düşünülmekte midir?” şeklindeki sorusunun da yanıtlanmasını istedi.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemlirli, çiğ süt fiyatlarının günlük olarak takip edildiğini, sektörün paydaşları ile sürekli iletişim kurularak mağduriyet yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. 

PİYASAYA KONUŞLARINA GÖRE AYARLANDI 
Çiğ süt üretimine yönelik olarak, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla dönemsel destek primi belirlenmesi uygulamasına geçildiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Her dönem için piyasa koşulları, çiğ süt- süt yemi fiyatları ve Bakanlığımızın tarafından çiğ süt destekleme primi belirlenmektedir” dedi. 

GÜRER: “DESTEK ÖDENEĞİNİ DÜŞÜRECEK BİR PİYASA KOŞULU OLUŞMADI”
Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise süt üretiminde girdi maliyetlerinin sürekli artış gösterdiğini ifade ederek, süt destek priminin düşürülmesine neden olabilecek bir piyasa koşulunun oluştuğunu hatırlamadığını vurguladı. 

SÜT ÜRETİCİSİ CİDDİ SORUNLAR YAŞIYOR
Gürer, “Ulusal süt konseyi son olarak soğutulmuş süt tavsiye fiyatını 2 lira 30 kuruş olarak açıkladı. 1 Mayıs 2019 tarihinden önce 25 kuruş olarak ödenen prim desteği 1 Kasım 2019 tarihinde geriye dönük 10 kuruşa çekilmesi besicinin ürününde artış değil düşüş getirdi. Döviz kurunun hareketliliği ile ithalata bağımlı girdilerde artışlar süt üreticisi için ciddi sıkıntılar yaratmıştır. 1 litre süt ile en az 1,5 kg yem alınması uluslararası normlarda dahi geçerli orandır. Besicilerin süt inekçiliğinden gelir sağlamaması hayvanlarını kestirmelerine neden olmaktadır. Hızla artan ve kontrol edilemeyen yem fiyatları besicileri oldukça zora sokmuştur. Çiğ süt üretiminde fiyat artışı maliyeti dahi karşılamaz durumda olması da üreticilerin hayvanlarını kesime götürmelerine neden olmaktadır. Bu yeni sorunlarında oluşması demektir” şeklinde konuştu. 

5 KURUŞLUK ZAM
Bilindiği gibi 10 kuruş olan çiğ süt prim desteği 1 Ocak 2019’da 25 kuruşa çıkarılmış, 1 Mayıs 2019’da da ise yeniden 10 kuruşa çekilmişti. Son olarak Tarım ve Bakanlığı korona virüsle mücadele kapsamında çiğ süt prim desteğinin 15 kuruşa çıkarıldığını açıklamıştı.  Bakan’ın bu açıklamasına da tepki gösteren Gürer oy uğruna 25 krş. destek verip seçim sonrası 1O krş. düşerken AKP iktidarı virüs koşullarında dahi 5 krş. bir desteği süt üreticisi vermesi soruna karşı ne kadar duyarsız kalındığının da göstergesidir” diye konuştu.

ömer fethi gürer chp niğde milletvekili adana adana haber çiğ süt bakan açıklama yanıt