Gürer: Çalışma yaşamı sorunlar yumağı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, pandemi sürecinde çalışanların yaşadığı sorunlar, bu süreçle birlikte işsiz kalacakları bekleyen sıkıntılara dikkat çekti.

Basın toplantısında ülkemizde çalışma yaşamında var olan sorunları tüm yönleriyle ele alan Gürer, kadro bekleyen taşeronlar, işsiz kalacak olan geçici işçiler, emeklilikte yaşa takılanların beklentileri, atanamayan sağlıkçılar ve öğretmenler ile engelli bireylerin taleplerini gündeme getirdi. Söz verildiği halde bazı kamu görevlilerine verilecek ek 3600 göstergelerinin halen verilmediğini belirten Gürer ayrıca af bekleyen üniversite öğrencileri ile sürücü belgelerine el konulanların af taleplerine de dikkat çekti.

Gürer, “iktidar seçim dönemlerinde vaatte bulunarak insanların duygularını sömürmek yerine seçimden önce verdiği sözleri tutmalıdır” dedi.

A’DAN Z’YE ÇALIŞMA HAYATININ SORUNLARI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, ülkemizde A’dan Z’ye çalışma yaşamında var olan sorunları sıraladı, çözüm önerilerini anlattı.

ESNAF VE SANATKARA KOŞULSUZ DESTEK VERİLMELİ
Pandemi döneminde çok sayıda işyerinin kapandığını, çok sayıda çalışanın işsiz kaldığını ve bu nedenle hem işverenlerin hem işçilerin mağduriyet yaşadığını vurgulayan Gürer, “Özellikle esnaf ve sanatkarlarımız geçmişte kullandıkları kredilerin geri dönüşümünde yaşanan sorunlar nedeniyle bugün açılan banka kredilerinden faydalanamıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılması ve çözüm üretilmesi gerekir” dedi.

BELEDİYELERDE 400 BİN TAŞERON İŞÇİ VAR
Düzenlediği basın toplantısında taşeron işçilerin beklentilerine de değinen Gürer, “696 Sayılı KHK ile kamuda taşeron firmalarda çalışanların asli kadroya alınacağı duyuruldu. Sanki tüm taşeronlar asli kadroya alınmış gibi bir algı oluşturuldu. Oysa sadece belediyelerde 400 bine yakın çalışan halen belediyelerin kurduğu şirketlerde çalışıyor ve bu dönemde önceki haklarını bile alamaz duruma geldiler” diye konuştu.

GEÇİCİ İŞÇİLER KAYGILI
Belediyelerde ve il özel idarelerinde 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin kadroya alınmadığını, amir izniyle çalışma sürelerinin 4 ay daha uzatılması uygulamasından da faydalanamadığını ifade eden CHP Milletvekili Gürer, bu sorunu defalarca kez gündeme getirdikleri halde iktidarın çözüm üretmekten uzak durduğunu anlattı.

TEMİZLİK İŞÇİSİ MÜHENDİS
Belediyelerde çalışanların tamamının asli kadroya alınması gerektiğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Taşeron işçilere bakıldığında aralarında zabıta var, mühendis var. Üniversiteli işçilere 5 yıl önce toplu iş sözleşmesi ve kadro hakkı tanınarak memur statüsüne alınacağı söylendi ama 5 yıl geçmesine rağmen verilen söz yerine getirilmedi. Belediyelerde temizlik işçisi olarak çalışan mühendis var” dedi.

32 BİN GEÇİCİ İŞÇİ 2 AY BOYUNCA MAAŞ ALAMAYACAK
Bazı kamu kurumlarında geçici işçi ve toplum yararına programı kapsamında çalışan bu ay itibariyle işlerine son verilecek işçilerin kaygılarını da dile getiren Gürer, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda hizmetli olarak görev yapanlara 696 sayılı KHK ile daimi işçi kadrosu verildi ama asli kadroya alınmadılar. 15 Haziranda sadece MEB’de 32 bin işçi işsiz kalacak. Bunlar 2 ay boyunca özlük haklardan yararlanamayacak, farklı işlere giremeyecek. İşsizlik fonundan da yararlanamayacaklar. Cumhurbaşkanı ‘pandemi sürecinde hiçbir işçi işsiz kalmayacak’ dedi ama 32 bin işçi bu ay sokağa bırakılacak. Bunlar evlerine nasıl ekmek götürecek, kiralarını nasıl ödeyecek? O nedenle bu işçilere mutlaka işsizlik fonundan ödenek sağlanmalı” diye konuştu.

MEB’DE BU AY 100 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK
MEB’de 82 bin toplum yararına çalışma (TYP) programı kapsamında çalışan geçici işçilerin de bu ay işlerine son verileceğini hatırlatan Gürer, geçici işçilerle birlikte MEB’de işsiz kalacak işçi sayısının 100 bine geçeceğini ifade etti. Gürer, bu çalışanlara mutlaka daimi kadro verilmesi gerektiğini söyledi.

SADECE PTT’DE 16 BİNDEN FAZLA TAŞERON ÇALIŞAN VAR
DSİ’de, Orman işletmelerinde halen taşeron işçi çalıştırıldığını, kamudaki kiralık araç şoförleri, PTT; karayolları, demiryolları ve KİT’lerde çok sayıda taşeron işçinin bulunduğunu vurgulayan Gürer, Bu çalışanlara da söz verildiği halde kadro verilmediğini sadece PTT’de çalışan taşeron işçi sayısının ise 16 bin 43 olduğunu belirtti.

SAĞLIKTA TAŞERON İŞÇİLER
Pandemi sürecindeki fedakarlıkları nedeniyle Sağlık Bakanlığı çalışanlarının alkışlandığını ancak beklentilerinin görmezden gelindiğini ifade eden Gürer, “röntgen, hastane bilgi işlem, sosyal tesis, kiralık araç şoförleri olarak çalışanlara kadro verilmedi. Diğer hemşire, doktor gibi risk gruplarıyla aynı riski taşımalarına rağmen n