"Çiftçilerimizi de alkışlayalım"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasadı yaklaşan buğday, yeni ekilen mısır ve domates tarlalarıyla, narenciye bahçelerinden iktidara seslendi.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede güvenilir gıda için her şeye rağmen canını dişine takarak üretmeye devam eden çiftçilerin 'alkışı' hak ettiğini belirten Barut, "Çiftçileri alkışlamak yetmez. Üretim maliyetleri düşürülmeli, çiftçinin ürünü para etmeli ve desteklenmeli. Gıdaya erişimin öneminin bir kez daha görüldüğü bu süreçte üretimi merkeze alan, üreticiye ve yetiştiriciye destek olan sürdürülebilir tarım politikaları hayata geçirilmelidir" dedi.

TARLA VE BAHÇELERDEN SES VERDİ
Türkiye, Koronavirüs salgınıyla mücadele ederken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasadı yaklaşan buğday, yeni ekilen mısır ve domates tarlalarıyla, bugünlerde fiyatı 18 liraya kadar yükselen limon bahçelerinde incelemelerde bulundu. Salgınla mücadele kapsamında açıklanan destek paketlerinde çiftçi ve tarımın bulunmadığına değinen Ayhan Barut, çiftçilerin tüm olumsuzluklara karşın canını dişine takıp üretmeye devam ettiğini anımsattı. Bu süreçte gıdaya erişimin bir kez daha ne denli önemli olduğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Ayhan Barut, halk için üreten çiftçilerle gurur duyduğunu belirtti.

"ÇİFTÇİLERİMİZ, GÜVENİLİR VE YETERLİ GIDA İÇİN ÇALIŞIYOR"
İncelemelerde bulunduğu tarla ve bahçelerde konuşan Ayhan Barut, "Ülkemiz ve dünya salgınla mücadele ederken bir yandan da hayat sürüyor. Gıda güvenliği için tarımda üretimin sürmesi gerekiyor. Mart ve Nisan dönemi, aynı zamanda ekim ve dikim dönemi. Üreticiler bölgemizde bir yandan mısır ekiyor, Mayıs ayında buğday hasadına hazırlanıyor. Çiftçinin tarlaya endişe taşımadan gitmesi gerekiyor. Üreticilerimiz tüm riskleri alarak üretim için, gıda güvenliğini karşılamak için çalışıyor. Virüse karşı temizlik, hijyen, evde kalmak kadar beslenmek de çok önemli. Üreticiler de gıda temini için üretmeye çalışıyor. Onlara ne kadar teşekkür etsek az" diye konuştu.

"PARANIZ VARSA DA İTHALAT YAPAMAZSINIZ, ÇÜNKÜ SINIRLAR KAPALI"
Tarımda ekim zamanı ekimin, hasat zamanı hasadın yapılması gerektiğine dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Ekim veya hasadı kaçırdığımız zaman, üretim yapamayız. Bu nedenle gıda güvenliği tehlikeye girer. Tarımdaki işler fabrika işleri gibi yürümüyor. Tarımda her şey doğaldır. İklim, toprak ve zaman çok önemli. Hasat da çok önemli. Her şeyi zamanında yapacaksın. Bu anlamda çiftçi tarlasına rahatlıkla gitmeli, üretimini yapabilmeli. Tüm ülkeler hava, kara, deniz sınırlarını kapatıp ithalat ve ihracatı durdurdu. Ülkeler tarımda kendi yeterliliğini sağlamaya çalışıyor. Ama bizim Tarım Bakanımız,'Paramız var ki ithalat yapacağız' diyor. Para her zaman her şeyi çözmüyor. Kendi yurttaşımız için en azından üretimi gerçekleştirmek zorundayız. Bakanlık olmayan ürünü nasıl ithal edecek? Ülkeler dışarıya mal satmak istemezken hangi ürünü alacak? Bunu çok merak ediyoruz. Yerli üretimin önemi ortada. Buna göre hareket edilmeli, çiftçiler desteklenmeli."

"DESTEK PAKETİNDE TARIMIN T'Sİ, ÇİFTÇİNİN Ç'Sİ YOK"
Çiftçilerin rahatlıkla tarlasına ve bahçesine gidip ekim-dikimini yapabilmesi gerektiğini dile getiren Ayhan Barut, "Çiftçinin ekim-dikim yapabilmesi için borç harç kaygısı olmamalıdır. Açıklanan destek paketinde tarımın t'si, çiftçinin ç'si yok. Acilen çiftçinin tarlasında üretmesi için desteklenmesi, yeni destek paketlerinin açıklanması, en azından borçlarının bir yıl faizsiz ertelenmesi gerekiyor. Çiftçiyi ve tarımı desteklemek, aynı zamanda sağlığı desteklemek demektir" dedi.

"ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE FİYATLAR UÇAR"
Koronavirüsle mücadelede uzmanların hijyen ve izolasyon kadar yeterli beslenmenin ve vucüt direncinin önemine değindiğini bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Salgına karşı vücut direncinin korunması ve arttırılması gerekiyor. Bunun yollarından birisi de C vitamini almaktır. Şimdilerde C vitamini yönünden zengin olan limonun fiyatları patladı. Salgından önce limon 3-4 liraya tüketiciye ulaşırken bugün 18 liraya yükseldi. Bu durum bize tarımın ve üretimin önemini bir daha gösteriyor. Eğer çiftçi bu yıl limon üretemezse belki limon 18 liranın da çok üstünde tüketiciye ulaşacak. Çiftçi limonu üretmeli. Bunun için de üreticiye daha çok üretmesi için destek verilmeli. Unutulmamalı ki, gıda olmadan yaşam olmaz. Güvenilir ve yeterli gıda için tarıma, üreticiye destek şarttır."