CHP'li Gürer: Tarım düşerse yaşam zorlaşır
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda giderek artan sorunları yok göstermeye çalışan Tarım ve Orman Bakanlığının yanlış yolda olduğunu belirtti.
Gürer, “Tarımda sorun var, çözümü de var. Ancak iktidar, sorunların çözümüne yönelik herhangi bir adım atmıyor. Sorunu görecek ve çözümü amaçlayacak bir iktidara ihtiyaç var. Tarımda düşersek yaşam zorlaşır. Ekmeğe dahi zor ulaşırız” diye konuştu.
Bir önceki yıla göre gübrenin yüzde 140, sulama suyunda kullanılan elektrik enerjisinin yüzde 26, mazot ve tohum fiyatlarının ise yüzde 20 oranında arttığına dikkat çeken Gürer, tarımsal girdi maliyetlerinde belirli oranlarda indirim yapılmaması halinde, ülkemizde tarımla uğraşan kesimin giderek azalacağını ifade etti.
EN ÖNEMLİ SORUN MALİYET ARTIŞI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bitkisel üretimde yaşanan farklı sorunların varlığına karşın en önemli sorunun, girdi maliyetlerindeki artış olduğunu belirtti.
GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURDURULAMIYOR
Geçen yıl tonu 1800 lira olan üre gübresinin tonunun bu yıl 4000 liraya, DAP gübresinin ise iki katına çıkarak 6 bin 400 liraya yükseldiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübredeki fiyat artışının yüzde 60 ila yüzde 140 arasında değişkenlik gösterdiğine işaret etti.
SULAMA SUYUNDA KULLANILAN ELEKTRİĞİN MALİYETİ YÜZDE 36 ARTTI
İç Anadolu’da en önemli tarımsal girdi maliyetinin başında sulama suyunda kullanılan elektriğin geldiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik enerjisinde bir yıllık fiyat artışının yüzde 36 seviyesinde olduğuna dikkat çekti.
TARIM YAPILAMAZ HALE GELDİ
Mazot ve tohum giderlerinin de her yıl büyük oranda arttığını, bu yılki artış oranının ise yüzde 20’leri geçtiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetlerindeki önlenemeyen artış, ülkemizde tarımı yapılamaz hale getirmiştir” ifadelerini kullandı.
KURAKLIK VE DON
Kuraklığın neden olduğu sorunların da bu yıl özellikte İç Anadolu Bölgesi’nde ciddi verin kaybına yol açtığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de kuraklığın kıraç alanlarda yüzde 60 ve 80, sulu alanlarda ise yüzde 15 ve 25 arasında değiştiğini belirtti.
ELMADA VERİM KAYBI YÜZDE 30
Bahar mevsiminde etkili olan don olaylarının da Niğde’de verim kaybına neden olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elmada Çamardı, Ulukışla, Bor ve merkezde yüzde 60, kirazda yüzde 80, kayısı ve şeftalide ise yüzde 95 oranında tane dökülmesine neden olduğunu ifade etti. Gürer, elmadaki verim kaybının bu yıl yüzde 30’lar seviyesinde olduğunun beklendiğini de söyledi.
YAPILMASI GEREKENLER
Tarımda yaşanan sorunların çözümüne yönelik önerilerini de anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi destekleri konusunda üreticiye acil destek sağlanmalı. Başta mazot ve gübre olmak üzere tüm desteklemeler güncellenmelidir. Kuraklık nedeniyle sulu tarım arazilerinde de hasar oluştuğu için borç ertelemenin kapsamı genişletilmeli, sulu tarım arazilerindeki kuraklık hasarıyla ilgili de borç erteleme yönüne gidilmelidir. Krediler 2 yıl ötelemeli ve 5 yıllık bir ödeme planı ile yapılmalıdır. Alan bazlı destek ödemeleri kapsamındaki 2022 yılı tohum desteği ödemesi artırılmalıdır. Kuraklık nedeniyle ÇKS kapsamında sadece kıraç arazisi olan mı yoksu sulu tarım alanlarının sahiplerinin borçları da mı ertelemeye dahil tam olarak anlaşılamadı. Ayrıca hangi şartlara göre ve nasıl borç ertelemesi yapılacağı da tam olarak bilinmediği için bu konuda bir açıklama beklenmektedir. Tarımsal elektrik fiyatlarında da belirli oranda indirim yapılmalıdır…” şeklinde konuştu.