CHP'li Bulut'tan 'Cumhuriyet'li mesaj
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanlığı'nın kamu hastanelerinin tıbbi maskelerini kendi imkanlarıyla üreteceğine yönelik uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Bulut, 'Hastanelerin kendi ihtiyaçları için maske üretmeye başlaması stokların azaldığına mı işaret etmektedir?' diye sordu. İktidarın stratejik fabrikaları bir bir özelleştirdiğini belirten Bulut, 'Cumhuriyet dönemini anlamayanlar, Cumhuriyet döneminin uygulamalarına mecbur kaldı' dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, kamu hastanelerinin tıbbi maskelerini kendi imkanlarıyla üretecek olmasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya önergeyle sordu. Bulut, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede plansız, programsız bir şekilde vatandaşlara ücretsiz maske sağlanmasının yarattığı sorunların devam ettiğini belirtti. Bulut, Koronavirüse karşı önlemler çerçevesinde marketlerde, hastanede, bankada, toplu taşımda, tüm kamusal kapalı alanlarda maske takmak zorunlu hale geldiği halde birçok vatandaşın maskeye ulaşamadığını söyledi.
MASKE STOKLARINDA SORUN YOK DEMİŞLERDİ
Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı Tıbbi Maske İç İmkânlarla Üretim Kılavuzu’na göre kamu hastanelerini tıbbi maskelerini kendi imkânları ile üreteceğini kaydeden Bulut, “ Kılavuza göre; “Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne bağlı tüm sağlık tesislerinde KKE (Kişisel Koruyucu Ekipmanı) ihtiyaçları doğrultusunda sadece kurum içi kullanımı esas olmak üzere pandemi durumu ortadan kalkıncaya kadar geçecek süre zarfında standartlara uygun, sağlık tesislerimizde acil durumlarda görevlendirilen ilgili personel tarafından tıbbi maske üretilebilecektir. Bu durum iktidarın, ‘kişisel koruyucu ekipman stoku ve yönetimi, dağıtımı açısından sorun yoktur’ yönündeki açıklamalarıyla uyuşmamaktadır” dedi.
STRATEJİK FABRİKALAR ÖZELLEŞTİRİLDİ
Cumhuriyet döneminde yapılan fabrikaların iktidar tarafından, değerli arsaları için yok pahasına özelleştirildiğini veya kapatıldığını kaydeden Bulut, “Maske kumaşı üreten Sümerbank, “devlet bez mi diker” denilerek satıldı. Kolonya ve dezenfektanların ana bileşeni olan etanol üreten şeker fabrikaları özelleştirildi. Bomonti’deki SSK İlaç Fabrikası “Bizim ilaç fabrikamız olsun diye bir niyetimiz yok” denilerek kapatıldı. Pandemi döneminde bu kurumların ne kadar stratejik olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Milli Savunma Bakanlığı şimdi ilaç üretiyor. MSB’nin ilaç üretmesini de göz önüne alırsak, devlet kurumlar yeniden üretime dönmeye başladı. Cumhuriyet dönemini anlamayanlar, Cumhuriyet döneminin uygulamalarına mecbur kaldı” ifadelerini kullandı.
Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Kamu hastanelerinin tıbbi maskelerini kendi imkânları ile üretmesine neden ihtiyaç duyulmuştur?
-Hastanelerin kendi ihtiyaçları için maske üretmeye başlaması stokların azaldığına mı işaret etmektedir?
-Türkiye’de üretilen maskeler ve diğer kişisel koruyucu ekipman yurtdışına ihraç/hibe edilmekte midir? Stokların erimesinin nedeni maske ihracı mıdır?
-Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar ayrı ayrı belirtilmek üzere salgın süresince ne kadar maske ve koruyucu ekipman ihraç/ hibe edilmiştir? Maske ihraç/hibe edilen ülkeler hangileridir?
-Takmak zorunlu olduğu halde vatandaş maske bulamazken maske ihraç veya hibe edilmesine kim ya da kimler tarafından izin verilmiştir?
-Vatandaşa maske dağıtımında yaşanan plansızlığın ve aksaklığın gerekçesi nedir? Vatandaşın maskeye ulaşamamasının nedeni maskenin olmamasından mıdır?