ÇGC, 45'inci yılını buruk kutladı
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) 45'inci yılını pandemi dolayısıyla bir açıklamayla kutladı. ÇGC Yönetim Kurulu'nun değerlendirmesini kamuoyuyla paylaşan ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, 'Virüsün en çok etkilediği sektörler arasında yer alan medya bir taraftan ayakta kalabilme mücadelesi veriyor, diğer taraftan tutuklu ve hükümlü gazetecilerine üzülüyor' dedi.
Köklü geçmişi ve etkinliğiyle Türkiye’de medya sektörünün kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarından biri olan ve 15 Nisan 1975 yılında kurulan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), pandemi dolayısıyla 45’inci yılını geleneksel etkinlikler yerine bir açıklamayla kutladı.
ÇGC Başkanı Esendemir, kurucu Başkan Çoban Yurtçu ve hayatını kaybeden tüm üyeleri rahmet ve minnetle anarak başladığı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bugüne kadar Cemiyetimizin başkanlığını üstlenen Erdoğan Varol, Kurtar Çakın, Çetin Yiğenoğlu ve Tamer Ünal’a, kuruluş günümüzden bu yana yönetim kurullarında görev alan arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde zor günlerden geçiyoruz. Salgın nedeniyle dünyada 2 milyona yakın insan hastalanmış, 180 bine yakın kişi de hayatını kaybetmiş durumda.
Tedavisi ve aşısı olmayan koronavirüsün alınan tüm tedbirlere rağmen bir müddet daha hayatımızı olumsuz yönde etkileyeceği ortada. Bu zor süreçte sektörümüz de yaşananlardan olumsuz etkilendi. Virüs belki de en çok basın sektörünü vurmuş oldu. Birçok meslektaşımız bu zor günlerde evine ekmek götüremez hale geldi. Esnek çalışma programıyla bir nebze de olsa yayın hayatını sürdürmeye çalışan gazetelerimizin okurla buluşmasında zorluk yaşanmaya devam ediyor. Ekonominin daralması ve neredeyse durma noktasına gelmesi yayınlarımızı ilan ve reklam gelirlerinden mahrum bıraktı.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti olarak bu zor süreçte meslektaşlarımızın yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Başta gıda paketleri olmak üzere belli periyodlarla maske, eldiven ve dezenfektan temin edip dağıtımını sağladık. Yerel yönetimlerle yaptığımız istişareler sonucu medya kuruluşlarımızın ofislerinin dezenfekte edilmesine yardımcı olduk. Sokağa çıkamayan 65 yaş üstü basın çalışanlarıyla irtibat halinde olarak ihtiyaçlarının teminine gayret gösterdik. Bu zor günlerin biteceğine, yeniden bir araya gelip kucaklaşacağımız güzel günlere olan inancımızı koruyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde, dayanışma ruhuyla bu kötü günleri de geride bırakacağımıza olan inancımız tamdır. Bu süreçte izolasyonu sağlamak, hijyen kurallarına uymak, kişisel mesafeyi korumak ve temastan uzak durmamız gerekiyor.
Bu arada önceki gün geç saatlerde TBMM’de kabul edilen ‘Ceza İnfaz Kanunu’na yönelik birtakım çekincelerimizi de burada ifade etmek isteriz. İfade özgürlüğü önündeki engellerin yarattığı sıkıntılar sonucu birçok meslektaşımız yazdıkları haberler, yaptıkları yorumlar, çizdikleri karikatürler yüzünden tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Yapılan düzenlemede basın mensuplarının göz ardı edilmesi, kapsam dışı tutulması büyük haksızlıklar ve mağduriyetler yaratacaktır. TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanımızın onayına sunulacak olan yasanın bu haliyle yürürlüğe girmesi, her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan bu günlerde, beklentilerimizi karşılamamakta ve hepimizi derinden üzmektedir.
Medya çalışanları olarak her şart ve koşulda Atatürkçü çizgide, demokrasiye sonuna kadar bağlı kalarak kamuoyunu doğru bilgilendirme görevimizi yerine getirme çabası içerisinde olduk, bundan sonra da aynı çizgimizi korumaya devam edeceğiz.
Gelecek güzel günlere olan inancımızı koruyor, sağlık, demokrasi, barış ve huzur dolu günler temennisiyle Cemiyetimizin 45’inci yıldönümünü kutluyoruz.”