Bakan Pakdemirli'den Gürer'in önergesine cevap

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Et ve Süt Kurumu'nun, 2017-2019 yıllara arasında vatandaşa 100 bin ton et satışı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), et fiyatlarını dengelemek için stoklarını artırmasına rağmen, fiyatların sürekli artmasının nedenlerinin açıklanması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Soru önergesinde, Sayıştay raporlarından bazı bölümlere de yer veren Gürer, ESK’ nın sürekli et stoku yapmasının ve stokların eritilememesinin nedenlerinin açıklanmasını istedi.  
STOKLARDAKİ ET MİKTARI ARTTI 
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ESK’nın besicilerin mağduriyetini önlemek ve hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla, alım fiyatlarını yükselterek yoğun bir kesim ve depolama faaliyetine girdiğini belirterek bunun sonucunda stoklarındaki et miktarının arttığını ifade etti. 

100 BİN TON ET SATTI 
ESK depolarında uygun şekilde muhafaza edilen etlerin, MSB ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşuna, yemek şirketleri ve sektördeki firmalara satıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, “ Et ve Süt Kurumu vatandaşlarımızın kırmızı et ihtiyaçlarını uygun fiyatla karşılayabilmeleri için kendi mağazalarının yanı sıra 2017 -2019 yılları arası Türkiye’nin 81 İlinde zincir marketler vasıtasıyla tüketiciye uygun fiyata 100 bin ton et satışı gerçekleştirmiştir. 2020 yılından itibaren de Tarım Kredi Birlik A.Ş. ve AOÇ mağazalarında ekonomik fiyatlarla satışlar gerçekleştirmektedir” açıklamasında bulundu. 

ESK’NUN MALİ TABLOSU OLUMSUZ YÖNDE DEĞİŞİYOR 
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Sayıştay raporuna göre 2018 - 2019 yılı Et ve Süt Kurumunun mali tabloları karşılaştırıldığında, 2019 yılı mali tablosunda olumsuz yönde değişim gözlemlendiğini dikkat çekti. 

SAYIŞTAY RAPORLARINDAKİ DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR 
Sayıştay raporunda, bunun en önemli sebeplerinden birisinin stokların bir türlü eritilememesi ve stokların daha da artması olduğunun ifade edildiğine vurgu yapan Gürer, “Stokların eritilememesi, kurumun stok maliyetinin artmasına neden olmakta, nakit akışını da olumsuz etkilemektedir. Kurum, bir yandan stok maliyetleri ile diğer yandan finansman maliyetleri ile karşı karşıya kalmakta ve verimli faaliyetlere aktarılması gereken kaynaklarının bir kısmı verimsiz olan bu alanda kullanmaktadır” diye konuştu. 

GÜRER: “ESK GÖREVİNİ YAPAMIYOR”
CHP Milletvekili Gürer, ESK’nın stokların artmasına ve doğrudan vatandaşa ürün satmasına rağmen, et ve et ürünlerindeki fiyatların bir türlü dengelenemediğine de dikkat çekerek, “ET ve Süt Kurumu’nun girişimleri ne yazık ki et fiyatlarında dengeyi sağlayamadı. Ete her ay zam geliyor. Vatandaş artık  yeterli et alamaz duruma geldi. Bu konuda ESK’nın farklı tedbirler alması ve vatandaşa ucuz et temininin sağlaması gerekiyor” şeklinde konuştu. Gürer sürekli artan yem fiyatları ile besicinin maliyetinin katladığını, besici et ve süt satışından maliyetini zor çıkardığını ancak besiciden çıkan hayvanın fiyatının artarak etin fiyatının yükseldiğini belirtti. Besici kazanmıyor. Vatandaş et alamayacak kadar fiyatlar arttı. Aracılar piyasayı yükseltiyor. Bu aşama da ESK daha etkin görev almalıdır” diye konuştu.

2.4 MİLYAR TL ZARAR 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği başka bir soru önergesinde ise şu görüşlere yer verdi:

“Et ve Süt Kurumu Sayıştay denetim raporunda ‘satışlarda mamul, ara mamul ve ticari mal stokları tablosu ile birlikte değerlendirildiğinde, kurumun stoklarının arttığı ve bununda bir önceki yıla göre satışların 2 milyar TL azalması’ olarak ifade edilmektedir. Kurum stoklarının bir önceki yıldan 2019 yılma 1.1 milyar TL devrettiği, 2019 yılından 2020 yılına devreden stokların ise 2.4 milyar TL olduğu da görülmektedir.”