Ayhan Barut, minibüsçülerin sesini duyurdu
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, minibüsçü esnafın sorunlarını dinledi, çözüm önerilerini paylaştı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle zor günler geçiren minibüsçü esnafıyla buluşup sorunlarını dinledi. Esnafın sorunlarına çözüm üretilmesi, taleplerine yanıt verilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Barut, "Kan ağlayan, evine ekmek götüremeyen, vergisini ve borcunu ödeyemeyen minibüsçü esnafına acil çare arıyoruz" dedi.
SORUNLARI DİNLEYİP MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Halk sağlığı kadar ekonomik ve sosyal yaşamı tehdit eden Koronavirüs nedeniyle alınan önlemler kapsamında çalışma saatleri ve uygulamalarına çeşitli yaptırımlar getirilen minibüsçü esnafıyla bir araya gelen Ayhan Barut, esnafın sorunlarını dinleyerek neler yapılabileceğini konuştu. Mazot parasını bile kazanamayan esnafın dertlerini dinleyen Ayhan Barut, evine ekmek götüremeyen minibüsçü esnafının sorunlarına çözüm bulunması için çaba göstereceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Ayhan Barut, yetkililerin çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı.
"ESNAF OLUMSUZ ETKİLENDİ"
Dünya genelinde olduğu gibi Koronavirüs salgınının halk sağlığını tehdit ettiği kadar ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Ayhan Barut, "Tarihin en büyük sosyo-ekonomik kriziyle bile karşılaşmak üzereyiz. Bu salgın krizinin üstesinden gelmek, yayılımı engellemek ve halk sağlığını korumak, aynı ölçüde ekonomik hasarların atlatılması için önlemler alınıyor, tedbirler uygulanıyor. Salgınla mücadelede alınan önlemler, bizce şu anda yetersiz olmakla birlikte uygulamaya geçilen yaptırımlardan minibüsçü esnafı da olumsuz etkilenmiş durumda" diye konuştu.
"KDV İNDİRİLSİN, BORÇLAR ERTELENSİN"
Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin esnafa etkilerini ve dile getirilen taleplerini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Alınan önlemler çerçevesinde 14 kişilik yolcu taşıma kapasitesi bulunan minibüsçüler, en fazla 7 yolcu taşıyabiliyor. Buna karşın yolcu sayısı oldukça fazla azaldığı için minibüsler sefer saatlerinde neredeyse yolcu olmadan hatlarda çalışmayı sürdürüyor. Kısa hatların yanı sıra özellikle uzun mesafeli hatlarda çalışan esnafın yükü daha da ağır. Minibüsçü esnafı para kazanamadığı gibi aracın yakıt giderini bile karşılayamıyor. Vergilerden kredi ertelemeye, mazot desteğinden borç sorununa kadar aşılması güç sıkıntılar içindeki esnafımız 'Kan ağlıyoruz' diye feryat edip çözüm istiyor. Hükümetten minibüsçü esnafına acilen çözüm üretmesini istiyoruz. Ülke genelinde olduğu gibi elektronik kart uygulaması ile çalışan Özel Halk Otobüslerine tanınan KDV indiriminin, minibüslere de uygulanması, minibüsler için de KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1.5'e düşürülmesini istiyoruz. Esnafımız kamu ve özel bankalar ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nden kredi çektiği için, maliyetlerini karşılayamadığı için borç batağında. Bu kredilerin faizsiz ve ilk 8 ay geri ödemesiz ödenmesi, yeni kredilerin de böyle verilmesi gerek. Esnafımızın dört gözle beklediği mazot desteği, mazot indirimi veya kilometre bazlı mazot yardımı isteği karşılanmalıdır. Minibüsçü esnafın SGK, Bağ-Kur, vergi ve kredi kartı borçlarının faizsiz ertelenmesi gerekmektedir."
"BORÇLAR ERTELENİP MAZOT DESTEĞİ VERİLECEK Mİ?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu önergede, şu sorular yer aldı;
"1 - Ülke genelinde olduğu gibi elektronik kart uygulaması ile çalışan Özel Halk Otobüslerine tanınan KDV indiriminin, minibüslere de uygulanması, minibüsler için de KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1.5'e düşürülmesi için bir çalışma yapacak mısınız?
2- Kamu ve özel bankalar ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nden kredi çeken esnafların durumlarıyla ilgili bir araştırma yaptınız mı? Kaç esnafımız kredi kullandı? Kullanılan bu kredilerin borçlarının faizsiz ertelenmesi, faizsiz ve ilk 8 ay geri ödemesiz kredi verilmesi için planlama yaptınız mı?
3- Özel ve kamu bankalarının kredi ertelemede uyguladıkları faiz konusu esnafımızı zora sokuyor. Kredi kullanımında faiz ve faizin faizi uygulamasını engelleyecek misiniz?
4- Esnafımızın dört gözle beklediği mazot desteği, mazot indirimi veya kilometre bazlı mazot yardımı hususunda bir düzenleme yapacak mısınız?
5- Esnafın SGK, Bağ-Kur, vergi ve kredi kartı borçlarının faizsiz ertelenmesi hususunda bir çalışmanız bulunuyor mu?"