Aşure günü yapılması gereken ibadetler neler? Diyanet aşure günü ne zaman?
Aşure günü yapılması gereken ibadetler 2020 yılında muharrem ayının onuncu gününü ibadet ederek geçirmek isteyen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Aynı şekilde bu gün içerisinde aşure dağıtımı yapacaklar da yeniden hatırlamak için aşure tarifi araştırmalarını sürdürüyor. Peki, aşure günü ne zaman 2020?
Bu yıl ağustos sonuna denk gelen aşure günü kapsamında yine binlerce kazanda aşureler kaynatılacak. Dünü ibadet ederek geçirecekler ise o gün kapsamında neler yapılabileceğini araştırmayı sürdürüyor. İşte aşure gününe ait bilinmesi gereken detaylar…
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2020?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2020 dini günler takviminde yer alan bilgilere göre aşure günü bu yıl 29 Ağustos 2020 Cumartesi gününe denk gelecek. Yani muharrem ayının onuncu günü 29 Ağustos 2020 Cumartesi olacak.
AŞURE GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER
Esasen İslam inancına göre özellikle Aşure Günü yapılması zorunlu olan bir ibadet bulunmamaktadır. Bununla birlikte halk arasında “Aşure Günü yapılması gereken ibadetler nelerdir?” sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Ancak bugüne özgü başta oruç olmak üzere birçok nafile ibadet bulunmaktadır.
İşte Aşûre günü yapılması iyi olan işler:
1- Aşûre günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim, Tirmizî, İ. Ahmed, Taberanî] Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur. Çünkü Yahudilere benzenmiş olur. 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü tutulursa mekruh olmaz. (Aşûrenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şir’a] (Aşûre günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak, Yahudilere muhalefet edin!) [İ. Ahmed] [Yalnız Aşûre günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!] Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki: (Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşûre günüdür.) [Buhari, Müslim, Ebu Davud] Bugün oruç tutmak çok kıymetlidir. Peygamber efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Resulullah’ın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi. Bugün bazı hayvanların bile bir şey yemediği bildirilmiştir. Bir avcı, Aşûre günü, bir geyik yakaladı. Geyik, yavrularını emzirip akşamdan sonra dönmek üzere, avcının izin vermesi için, Resulullah efendimizden, şefaat istedi. Avcı, geyiğin akşama kalmadan hemen gelmesini isteyince, geyik, (Bugün Aşûre günüdür. Bugünün hürmetine yavrularımızı emzirmeyiz. Onun için akşamdan sonra gelmek için izin istedim) dedi. Bunu duyan avcı, geyiği Resulullah’a hediye etti. O da, geyiği serbest bıraktı.
2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşûre günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)
3- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur)buyuruldu. (Şir'a) Aşûre tatlısı pişirmeyi sünnet sanarak pişirmek, bid’at olur, caiz olmaz. Ama sünnet demeden Aşûre veya başka herhangi bir tatlı pişirmekte mahzur yoktur. Bu inceliği iyi anlamalıdır. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez) buyuruldu. (Hâkim)
4- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
5- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur)buyuruldu. (Beyhekî)
6- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşûre günü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolmaz.]
7- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer)buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, [meselaİslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a) Hazret-i Hüseyin, 10 Muharremde şehit edildi. O yüce imamın şehit edilmesi, elbette bütün müslümanlar için büyük musibet ve üzüntüdür. Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazret-i Ali ve Hazret-i Hamza’nın şehit edilmeleri de, böyle büyük musibet ve üzüntüdür. Fakat, Peygamber efendimiz, Hazret-i Hamza’nın şehit edildiği günün yıldönümlerinde matem [yas] tutmadı. Matem tutmayı da emretmedi. Matem yasak olmasaydı, herkesten önce Peygamber efendimizin ölümü için matem tutulurdu. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Matem tutan, ölmeden tevbe etmezse, kıyamette şiddetli azap görür.) [Müslim] (İki şey vardır ki, insanı küfre sürükler. Birincisi, birinin soyuna sövmek, ikincisi, ölü için matem tutmaktır.) [Müslim]
AŞURENİN YAPILIŞI:
İnanca göre aşurenin tarihi Hz. Nuh’un gemisinin tufan sonrası karaya oturduğu güne kadar dayanıyor. İnanca göre gemiden inen Hz. Nuh ve yakınları yanlarında bulunan tahılları bir kazana koyup pişirir yerler. Hz. Nuh’un tufan sonrası yaptığı ve yediği yemek olan aşurenin Muharrem ayı boyunca pişirilip dağıtılmasının evlere bereket getireceğine inanılıyor. Aşure malzemeleri değişmekle birlikte tabiri yerindeyse vazgeçilmez malzemeler şu şekilde sıralanabilir:
Yarım kilo haşlanmış buğday
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
9 adet karanfil
2 adet yeşil elma
200 gr haşlanmış nohut
200 gr haşlanmış kuru fasulye
1 adet portakal
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım çay bardağı gül suyu
Servisi için:
1 adet nar
Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı tarçın
Yapılışı:
Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin.
Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin. İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin.
Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın.
Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin.
Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın.
Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin. Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşureye ilave edin.
Aşureyi iyice karıştırıp ve son 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Sıcak olarak kaselere paylaştırın.
Ilındıktan sonra üstlerini süsleyip ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz.